Waarom de actuele hypotheekrente zo belangrijk is

Hypotheek

Het is je ongetwijfeld niet ontgaan dat de huizenmarkt in nogal vreemde staat verkeert in ons land. Een hypotheek krijgen werkt niet meer zoals vroeger en een huis kopen wordt daardoor met name voor jonge mensen lastiger. De actuele hypotheekrente is een mooi voorbeeld van dat de huizenmarkt er nogal vreemd bij ligt momenteel. Maar waarom is die actuele hypotheekrente eigenlijk zo belangrijk? En waarom verschilt het zo sterk?

Wat is actuele hypotheekrente?

Een hypotheek is in feite een lening voor je woning. Over deze lening betaal je rente: de hypotheekrente. De hoogte van de rente bepaalt deels hoeveel jij per maand aan hypotheeklasten betaalt. Een lagere hypotheekrente leidt dus tot lagere maandlasten. Het is dan ook niet vreemd dat zoveel mensen een lage hypotheekrente willen hebben. Het bespaart je simpelweg een hoop geld.

Hypotheek

Waarom de actuele hypotheekrente wisselt

De hypotheekrente verschilt letterlijk per dag. Daarom is het voor sommigen een kwestie van jagen op de laagste rente. Dat is echter niet altijd handig. Want er zijn veel verschillende hypotheekrentes en de laagste is niet altijd de beste. Het heeft namelijk ook veel te maken met de rentevaste periode. Dat wil zeggen: de periode waarin de rente vast wordt gezet en niet hoger maar ook niet lager uit kan vallen. Ook dit is van grote invloed op wat je uiteindelijk betaalt.

Een ingewikkeld gebied

Het is niet voor niks dat zoveel mensen een makelaar en hypotheekadviseur inschakelen als ze een huis gaan kopen. Het is een ingewikkeld proces dat je zeker de eerste keer beter kunt doorlopen met een beetje hulp.