Werkdruk loopt op door personeelstekort

Zat aanvankelijk, voor het corona tijdperk, de arbeidsmarkt te springen om technisch personeel. Nu is er in vrijwel elke sector een gebrek aan mensen. Ondanks de inflatie doen bedrijven nog steeds goede zaken en is en ook daar veel werk te verzetten. Gelukkig maar voor werkzoekenden. Meer vacatures dan mensen zorgt ervoor dat je als werknemer iets te kiezen hebt. Ben je werkzaam in de zorg, onderwijs, ICT of werk je als Accountmanager; overal zijn er banen genoeg. Een luxe voor de sollicitanten maar een frustratie voor werkgevers. Zij moeten de roosters zien te vullen met steeds minder mensen, wat de werkdruk op de werkvloer alleen maar opstuwt. Met uitval van mensen tot gevolg. Anderen moeten een tandje bij zetten. Zo ontstaat een vicieuze cirkel.

Opvallend veel vacatures in horeca

In corona tijd werd de horecabranche hard geraakt. Ze moesten sluiten en intussen ging het personeel elders aan het werk. Een groot deel daarvan keerde niet meer terug. Ook niet toen we weer verlost waren van de lockdown en avondklok. Het aantal vacatures food nam schrikbarend toe. Cafés en restaurants zoeken naar oplossingen voor hun personeelsgebrek. Minder aantal uren open, een eenvoudigere menukaart of bestellen via een QR code. Een kans voor werkende in de horeca om te gaan wisselen van baan en te beginnen over een beter salaris en werktijden. Voorlopig lijkt de balans nog niet terug in vraag en aanbod van goed personeel.

Op zoek naar kansen in het buitenland

Wie eenmaal de mindset heeft van ”Nu is het goede moment om het roer om te gooien en ander werk te zoeken,” heeft veel te kiezen. Een andere baan in dezelfde branche, omscholen en iets heel anders gaan doen of een groter avontuur over de grens aangaan. Zij kunnen Internationale banen vinden en hun horizon verruimen.