Financieel

Ondernemen: welke wetswijzigingen zijn relevant?

Elk jaar wijzigen er wel weer onderdelen in de Nederlandse wetgeving. Als ondernemer is het belangrijk om hiervan op de hoogte te zijn. Je wilt niet voor verassingen komen te staan. Per 1 januari 2019 zijn er een aantal dingen veranderd op het gebied van belastingzaken. Ben je benieuwd wat er voor 2019 verandert op het gebied van belasting? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Lage btw tarief van 6% naar 9%

Een van de belangrijkste wetwijzingen in de wijziging van het lage btw-tarief. Dit wijzigt van 6% naar 9%. Dat scheelt best veel! Wanneer we dit vertalen naar de impact die dit heeft, betekent dit dat voedingsmiddelen en geneesmiddelen in 2019 een stuk duurder worden. Heb je een winkel of een webshop waar je dergelijke producten verkoopt? Zorg ervoor dat je prijzen worden aangepast.

Tarief vennootschapsbelasting omlaag

Is jouw onderneming een B.V. of een N.V.? Dan zal je blij zijn met deze wetswijziging. De vennootschapsbelasting gaat vanaf 2019 namelijk stapsgewijs omlaag. In 2019 betaal je 19% vennootschapsbelasting in de eerste schijf en 25% in de tweede schijf. In 2020 wordt dat 16,5% (1e schijf) en 22,55% (2e schijf). In 2021 is het belastingpercentage nog maar 15% in de eerste schijf en 20,50% in de tweede schijf. Deze wetswijziging maakt het dus een stuk aantrekkelijker om een B.V. of N.V. te hebben (of starten!).

Verandering belastingstelsel

Stapsgewijs gaat de inkomstenbelasting in box 1 (inkomsten uit werk en woning) veranderen. Tot op heden bestond het belastingstelsel uit vier schijven. Dit stelsel wordt vervangen door een tweeschijvenstelsel. Vanaf 2019 wordt dit stap voor stap aangepast, zodat er in 2021 nog maar twee schijven zijn. Heb je recht op AOW? Dan is er een stelsel met drie schijven.

Ben je benieuwd hoe het belastingstelsel de komende jaren gaat veranderen? Bekijk het overzichtje hieronder:

2018                             2019                             2021

Schijf 1: 36,55%          Schijf 1: 36,65%          Schijf 1: 37,05%

Schijf 2: 40,85%          Schijf 2: 38,10%          Schijf 2: 49,50%

Schijf 3: 40,85%          Schijf 3: 38,10%

Schijf 4: 51,95%          Schijf 4: 51,75%

Hulp nodig?

Belastingzaken zijn voor veel mensen complexe materie. Kun je hierbij wel wat hulp gebruiken? Een belastingadviseur in Amstelveen helpt jou hier graag mee. Of geef je belastingzaken volledig aan een belastingadviseur uit handen. Zo kun jij jezelf concentreren op jouw bedrijf!

Reacties uitgeschakeld voor Ondernemen: welke wetswijzigingen zijn relevant?

De meeste mensen herkennen mij al wel als het dametje van de catwalk. Jammer genoeg wordt er niet verder gekeken naar mijn kunnen en haak ikzelf al af, aangezien ik toch een vrij hoog genoten opleiding volg wil ik toch het hoognodige halen en dat is niet alleen met het uiterlijk. Ik ben namelijk een grote fan van alles wat er binnen de zakelijke markt gebeurt wat betreft de financieel plaatje. Zo nu en dan ben ik ook in diverse winkels te vinden die ik – met toestemming – mag ondervragen. De opleiding management ben ik sinds kort gestart en krijg daarbij een vrij goed beeld in hoe er te werk hoort te gaan. Zodoende is mijn enthousiasme nog nooit zo hoog geweest en ga echt met plezier naar school toe, je leest het goed met plezier! De ervaringen die ik meemaak zowel op school als in de winkels wil ik graag delen met jullie in de hoog iemand te vinden die dezelfde interesses heeft. Ik wens jullie heel veel leesplezier en mochten er nog vragen zijn, stel ze gerust!