Magazijn automatisering bereid je voor op de toekomst

Grote bedrijven en webwinkels zoals Amazon.com & Bol.com zijn constant op zoek naar de volgende ontwikkeling die hen naar een hoger niveau tilt en een streepje voor geeft op de concurrentie. Als we het hebben over wat het ‘nieuwe’ ding wordt, hebben we het natuurlijk over innovatie. Welke bedrijfsprocessen of werkwijze kunnen geoptimaliseerd worden zodat deze efficiënter, goedkoper en sneller uitgevoerd kunnen worden? Jaarlijks worden op diverse beurzen en congressen de nieuwste ontwikkelingen geïntroduceerd. Een onderwerp dat de laatste tijd veel aandacht heeft getrokken, is magazijn automatisering. Op het gebied van magazijn automatisering zijn vele verschillende kansen en mogelijkheden. Van geautomatiseerde voertuigen tot robotica.

Geautomatiseerde & autonome voertuigen

Eén van de grootste ontwikkelingen die we gezien hebben de afgelopen jaren zijn geautomatiseerde en autonome voertuigen. Deze voertuigen worden voornamelijk gebruikt voor intern transport binnen magazijnen, loodsen, fabrieken en opslagruimtes. Doordat men de voertuigen kan programmeren zoals gewenst, is het verplaatsen van goederen intern op handmatige wijze niet meer nodig. Met name in zeer grote magazijnen is dit een zeer groot voordeel. Niet alleen zorgen deze voertuigen ervoor dat het een stuk sneller gaat, het voorkomt ook een stuk meer ongelukken. De meeste ongelukken in magazijnen vinden namelijk plaats door menselijke fouten. Doordat het voertuig zodoende geprogrammeerd kan worden en over diverse sensoren beschikt, is de kans dat er iets fout gaat een stuk kleiner.

Toepassing van robotica

Een andere zeer grote ontwikkeling binnen de magazijn automatisering is de toepassing van robotica. Zowel relatief simpele als complexe taken kunnen uitstekend door robots uitgevoerd worden. Waar dit vroeger om een enorme investering en complexe software vroeg, is dit tegenwoordig zeer anders door de vele technologische ontwikkelingen. Robotica wordt bijvoorbeeld veelal toegepast bij fabrieken waar veel loopbandwerk gedaan wordt of in grote magazijnen voor orderpicking. De mogelijkheden voor de toepassing van robotica zijn oneindig!