Het ontwikkelen van externe mindset

Wat is dat eigenlijk, een externe mindset en waarom wil jij dit? Om hier achter te komen gaan we stapsgewijs verduidelijken wat een externe mindset betekend, wat het verschil is tussen een interne en externe mindset en daarmee onderbouwen waarom jij dit wil.

Externe mindset, wat betekent dit?

Om de externe mindset te verduidelijken gaan we eerst het begrip onderzoeken. “Externe” is makkelijk, dit betekent naar buiten gericht of buiten. “Mindset” is het engelse woord voor een manier van denken. Door de manier van denken gedraag ik mij zoals ik dat doe. Ik reageer op alles wat er in de wereld gebeurt op mijn unieke manier. Een “externe mindset” betekent dus een naar buiten gerichte manier van denken. We hebben alleen verduidelijking nodig om te weten te komen wat een naar buiten gerichte manier van denken is of de externe mindset.

Interne mindset tegenover externe mindset

Nu we het begrip begrijpen kunnen we onderzoeken wat dit begrip eigenlijk inhoud. De externe mindset heeft een tegenhanger, een antoniem, namelijk interne mindset. De interne mindset is naar binnen gericht. De personen met een interne mindset hebben de gewoonte om situaties moeilijker te maken voor andere. Dit doen ze meestal onbewust en dit stamt uit hun gewoonte om op zichzelf gericht te zijn en alleen hun eigen doelen voor ogen te hebben.


Een persoon met een externe mindset maakt situaties makkelijker voor andere. Deze persoon houdt, net als met een interne mindset, rekening met de zijn of haar eigen doelen maar ook met de doelen en het gedrag van andere. Op deze manier wordt elke situatie voor iedereen makkelijker en zal samenwerking vloeiender verlopen.

Hoe ontwikkel je een externe mindset?

Iedereen kan een externe mindset ontwikkelen. Het is aan jou om dit proces makkelijk of moeilijk te doorlopen. Begin om te kijken naar jouw houding tegenover andere, help jij hun als ze met vragen of opmerkingen komen of zie je ze vooral als afleiding of stoorzenders? Door steeds te reflecteren op jouw houding in situaties kan je erachter komen of jij vaker een interne of externe mindset hebt. Wil je graag hulp bij het ontwikkelen van een externe mindset? Gooiconsult helpt je hierbij.

Als je duidelijk hebt welke mindset jij vaker gebruikt kan je hier rekening mee gaan houden tijdens de dag. Wil jij de externe mindset gaan gebruiken dan is het verstandig om rekening te gaan houden met de rest van de wereld. Reageer op mensen zoals ze zijn, mensen, zij hebben ook behoeften en doelen die aandacht nodig hebben.


Heb jij bijvoorbeeld een interne mindset als jij thuis komt van een lange dag werk. Jij wil liever eerst rusten voordat jij met jouw familie omgaat maar ze storen jou met vragen of opmerkingen. Hierdoor merk je dat er wrijving ontstaat en dit wil je graag verhelpen. Probeer dan vanaf het begin dat jij thuis komt jouw familie te betrekken bij jou, geef ze de aandacht die ze vragen, ook al ben je moe. Door dit te doen zullen zij zich gewaardeerd voelen en zich ook makkelijker aanpassen naar wat jij nodig hebt. Neem aan dat ze graag even jouw aandacht willen zodat jij ze niet gaat zien als een stoorzender maar als jouw familie, als de mensen van wie jij houdt.